DARBA DROŠĪBA DĀRZA DARBOS

Dārza tehnika mīl prātīgos, netaupi uz darba aizsarglīdzekļiem.

IEVĒRO ŠOS ELEMENTĀROS IETEIKUMUS LAI SAUDZĒTU SAVU VESELĪBU!

Pirms došanās dārzā, pārbaudiet savas dārza tehnikas stāvokli. Ierīcēm vienmēr ir jābūt labā tehniskā kārtībā. Ar regulāru un pareizu apkopi, Jūs varat nodrošināt savas dārza tehnikas ilgtspējību. Ja savu zālienu uzturat ar zāles pļāvēja palīdzību, jāparūpējas par ierīces asmeņu uzasināšanu.

Pļaujot zālienu ar neasiem asmeņiem, pastāv liela iespēja zālienu traumēt. Arī pati ierīce nebūs pateicīga, jo darbojoties ar neasiem asmeņiem, tai jāiegulda līdz pat divām reizēm vairāk jaudas. Tas savukārt nozīmē lielāku degvielas patēriņu un risku, ka ierīces motors var pārkarst vai pat atteikties strādāt.

Pirms lietošanas ieteicams notīrīt jebkuru dārza ierīci un to ieeļļot. Ielāgojiet, ka pirms ierīces tīrīšanas vai regulēšanas obligāti jāizslēdz tās dzinējs.

DARBĀ AR ZĀLES PĻĀVĒJU IEVĒRO:

– strādājot ar elektrisko zāles pļāvēju, izmantojiet tikai tam atbilstošu elektrības vadu spilgtā krāsā, lai zālē to pamanītu;
– izmantojiet slēgtus apavus, vēlams ar metālisku purngalu, un darba cimdus;
– iekārta rada vidēji 90 dB troksni, tāpēc vēlams lietot ausu aizsarglīdzekļus;
– pirms pļaujmašīnas tīrīšanas pārliecinieties, vai nedarbojas tās motors – vai tas izrauts no strāvas padeves;
– asmeņu asināšanu un atjaunošanu uzticiet speciālistiem.

DARBĀ AR TRIMMERI VAI KRŪMGRIEZI IEVĒRO:

– izmantojiet slēgtus apavus, austiņas, cimdus, slēgtu ķiveri vai stīpu ar sejas aizsargu (vizieri), vai aizsargbrilles;
– trimmeris veic 8 – 9 tūkstošus apgriezienu minūtē, tāpēc obligāti jāvelk apģērbs ar garām piedurknēm un garās bikses, lai pasargātu ķermeni no lidojošiem akmentiņiem vai šķembām;
– virs asmeņa obligāti jābūt pusloka aizsargam.

DARBĀ AR MOTORZĀĢI IEVĒRO:

– vēlama ķivere, lai sargātu galvu no krītošiem zariem;
– jālieto sejas aizsargs vai aizsargbrilles, kas pasargās no lidojošiem koka gabaliem un šķembām;
– motorzāģis rada troksni līdz pat 115 dB, tāpēc obligāti jālieto austiņas vai ausu aizbāžņi;
– vēlams aizsargapģērbs, kurā iestrādātas šķiedras, kas pie saskares ar motorzāģa ķēdi to aptur, jālieto darba cimdi un slēgti apavi.

SARGĀ NO BĒRNIEM:

Runājot par traumu iespējamību, būtiski dārza tehniku glabāt bērniem nepieejamā vietā. Paskaidrojiet bērnam, ka šāda tipa tehnika ir bīstama un, ka ar to nekādā gadījumā nedrīkst rotaļāties. Darbu veikšanas laikā, uzmanieties, lai bērni ietur pienācīgu distanci.

Dārza darbus ieteicams veikt rīta stundās, kamēr bērni vēl atrodas iekštelpās. Ja bērns jau sasniedzis pusaudža vecumu un vēlas palīdzēt dārza darbos, rūpīgi izvērtējiet bērna gatavību darbam ar jebkāda veida tehniku. Dārza tehnikai paredzēto degvielu, tāpat kā pašu tehniku, jāuzgabā bērniem nepieejamā vietā.