ZĀLES PĻĀVĒJA IZVĒLE 2021 GADĀ

Labi kopts mauriņš ir katra dārza lepnums. Mauriņa kopšanā ir trīs svarīgi darbi: laistīšana, mēslošana un pļaušana. Tikai pareiza darbarīku un paņēmienu izvēle dod optimālu rezultātu: skaitu zaļu vienmērīgi augošu mauriņu.

PAREIZAS ZĀLES PĻAUJMAŠĪNAS IZVĒLE:

Zāliena pļaujmašīnai ir jābūt ar pietiekošu jaudu. Ja nav kādu ļoti īpašu apstākļu neiesaku izvēlēties elektrisko pļaujmašīnu. Platībām līdz 1000 m2 pietiks ar motora jaudu 4ZS , līdz 2500m2 ar 6 ZS jaudu, lielākām platībām labākais risinājums ir izvēlēties zāliena traktoru. Pļaujmašīnas ar riteņu piedziņu ir izmantojamas gandrīz visos zālienos, izņēmums ir zālieni ar izrobotu konfigurāciju un daudz kokiem. Parasti riteņu piedziņa ir pieslēdzama ar atsevišķu sviru. Dārgākām pļaujmašīnām piedziņas ātrums ir regulējams no 2 līdz 5 km/h, kas dod iespēju pēc iespējas vairāk optimizēt pļaušanas procesu, samazinot tā ilgumu un ieguldāmo spēku patēriņu.

PĻAUT AR SAVĀCĒJGROZU VAI BEZ:

Regulāri un zemi pļaujot var pļaut bez savācēja. Savācējs būtu jālieto ja pļauj nesen iesētu zāli (1 sezonā), vai ja tā ir pāraugusi vai slapja. No bioloģiskā viedokļa labāk ir pļaut bez savācēja, jo tad barības vielas paliek uz vietas zālienā. Vienīgais ir jāņem vērā, ka ja pļaujot bez savācēja zāle ir jāplāuj regulāri, to nedrīkst pāraudzēt vairāk kā par 2 līdz 3 cm, kā arī pavasarī obligāti ir jāveic zāliena vertikulācija (vecās zāles mehāniska izgrābšana un virskārtas līdz 1cm dziļumam irdināšana). Pļaušanai bez savācēja vēlams lietot speciālos mulčējamos nažus.

KĀ PAREIZI JĀPĻAUJ ZĀLIENS:

Zālienu vēlams pļaut, kad zāle ir sausa vai viegli mitra. Pļaujot jāizmanto tikai asi asmeņi, jo pretējā gadījumā zāle netiek kvalitatīvi nogriezta un pēc pļaušanas parādās brūni gali. Ieteicams regulāri mainīt pļaušanas virzienu un secību, lai zālienā neizveidotos strīpas.Vēlamais pļaušanas augstums atkarībā no zāliena tipa ir 2 līdz 4cm. Nav vēlams zāli pāraudzēt garāku par 6 līdz 8 cm, jo tad tā sāk izgulties veldrē un ir grūti pļaujama. Ja zāle ir pāraugusi tad vēlams pļaut vairākos piegājienos pakāpeniski samazinot pļaušanas augstumu.

ZĀLES PĻAUJMAŠĪNAS RAŽOTĀJA IZVĒLE:

Iesakam izvēlēties pazīstamu ražotāju pļaujmašīnas. Svarīgākā detaļa ir motors. Daudzas lētākās pļaujmašīnas tiek aprīkotas ar Ķīnā ražotiem motoriem. Paši motori lielākoties ir normāli strādājoši, bet tiem gandrīz nav iespējams dabūt apkopes materiālus (gaisa, degvielas filtrus) un citas rezerves daļas. Nopērkot lētāku pļaujmašīnu Jūs iegūstat problēmas nākotnē. Labāk izvēlēties pļaujmašīnu ar pazīstamu ražotāju motoriem, piemēram Briggs&Stratton – Loncin – Kawasaki. Šī ražotāja mazajiem iekšdedzes motoriem ir iespējams dabūt visas rezerves daļas un apkopes materiālus, pat samērā veciem modeļiem (10 gadi un vairāk)

IESKATIES MŪSU ZĀLES PĻAUJMAŠĪNU PIEDĀVĀJUMĀ UN IZVĒLIES SEV PIEMĒROTĀKO: