Laistīšanas tehnika

10 DĀRZA LAISTĪŠANAS ZELTA LIKUMI

Lai augi vasarā nenolaistu galvas, tiem ir nepieciešams daudz ūdens. Bet cik daudz, cik bieži laistīt? Vai to darīt no augšas vai pie saknēm? Šeit atradīsit noderīgus faktus par augu laistīšanu.

DĀRZA LAISTĪŠANAS ZELTA LIKUMI AR GARDENA

Īsi, bet kodolīgi padomi no Eiropā vadošā dārza laistīšanas iekārtu un piederumu ražotāja GARDENA. Lai zāliens un augi vienmēr būtu zaļi un veselīgi, tiem nepieciešama atbilstoša laistīšana. GARDENA klāstā atrodami visi produkti, kas nepieciešami dārza laistīšanai.

 

1. VIENMĒRĪGA MITRUMA UZTURĒŠANA:

Vairums augu ir atkarīgi no vienmērīga mitruma. Tomēr neliels sausums īsi pirms laistīšanas veicina sakņu attīstību.

2. RETĀKA, BET PAMATĪGĀKA LAISTĪŠANA

Puķu dobēm parasti pietiek ar vienu līdz divām laistīšanas reizēm nedēļā: labāk laistīt retāk un ar lielu ūdens daudzumu, nekā bieži ar mazu ūdens daudzumu.

3. LAISTIET VAKARĀ VAI AGRI NO RĪTA

Laistot atdzisušo augsni pievakarē vai vēlu vakarā, ūdens iztvaiko mazāk nekā dienas karstumā. Un augi pirms nākamās dienas svelmes paspēj uzņemt pietiekami daudz ’ ūdens.

4. UZTURIET LAPAS SAUSAS

Mitras lapas ir pakļautas slimību riskam. Ja uz nakti lapas paliek mitras, tām var veidoties lapu pelējuma sēnīte. Mitrām lapām saulē veidojas apdeguma pazīmes (ūdens pilieni veido degoša stikla efektu).

5. LAISTĪŠANA AR PAREIZU ŪDENS DAUDZUMU

Piemērota laistīšana nozīmē, ka ūdenim ir jāpiekļūst saknēm pietiekamā daudzumā. Pārāk mazs ūdens daudzums bieži vien samitrina tikai augsnes virskārtu. Atbilstoša laistīšana nozīmē arī to, ka kultūraugi ir īpaši atkarīgi no vienmērīgi mitras augsnes līdz brīdim, kad raža ir gatava novākšanai.

6. LAISTIET BIEŽĀK

Ūdenim ir nepieciešams mazs mirklis, lai iesūktos augsnē. Lai vērtīgais ūdens vienkārši nenotecētu no puķu dobes, ’ laistiet vienu un to pašu vietu vairākas reizes.

7. PLAŠĀKAS AUGSNES DAĻAS LAISTĪŠANA

Tikai vienas saknes daļas laistīšana veicina vienpusēju saknes attīstību, kā arī sliktāku barības vielu iesūkšanos augsnē. Tāpēc vienmēr laistiet visapkārt augam, sadalot ūdeni pa visu apūdeņošanas zonu.

8. ŪDENS TAUPĪŠANA LAISTĪŠANAS LAIKĀ

Aplejiet tik daudz, cik nepieciešams, bet pēc iespējas mazāk. Tas ir vienkāršāk ar automātisko apūdeņošanas sistēmu, kurai ir mitruma sensors – dobē, uz balkona un zālienā.

9. LAISTIET NEAPPLUDINOT AUGSNI

Appludināta augsne neļauj saknēm elpot, un bez skābekļa sakņu šūnas iet bojā.

10. KVALITATĪVA AUGSNE

Ar mālu minerāliem bagāta augsne labāk izplešas, līdz ar to vienmērīgāk un labāk notur augsnē ūdeni. Lai novērstu augsnes appludināšanu, mitrās vasarās un ziemā nodrošiniet ūdens novadīšanu.

IESKATIES GARDENA LAISTĪŠANAS SISTĒMAS UN PIEDERUMI VISS DĀRZA LAISTĪŠANAI: